Trax - it makes you think!
Trax set

A TRAX játék
hivatalos magyar
weboldala


 Trax-keresõ
   Hol kapható ?

 Trax - a játék
   Trax szabályok
   Játékvariációk
   Stratégiai tanácsok

 Egyéb TRAX oldalak
   Play Trax online


   Ha szeretsz Trax-ezni, akkor ezt imádni fogod: TANTRIX


 Kereskedõk, üzletek részére
   Info


   >TRAX Fõoldal

Trax szabályok

A Trax egy kétszemélyes stratégiai játék, melyben a játékosok fehér és piros ívekkel festett, azonos lapkákkal játszanak. A Traxot az új-zélandi David Smith 1980-ban találta ki. E játék eleganciájával és mélységével számos nemzetközi díjat is nyert. A Trax limitált verzióját 64 lapkával játszák, míg a korlátlan verzióban – elvileg – végtelen számú lapka kijátszható.

Az a játékos nyer, aki kialakít egy hurkot vagy egy gyõztes vonalat (lásd alábbi ábrák) a saját lépése során vagy az ellenfél lépésének eredményeként, feltéve, hogy az ellenfélnek így nem alakul ki a gyõzelemhez szükséges alakzat. A gyõztes vonal az, mely folyamatos, s egy két vége egy képzeletbeli 8x8-as tábla két szélét köti összes. Alakja tetszõleges lehet.

      red loop white winning line

A SZABÁLYOK RÖVIDEN

• A játékosok választanak egy színt maguknak és felváltva helyeznek el lapkákat.
• Az elsõ lapka elhelyezését követõen a további lapkáknak legalább egy oldalon a már kirakottakhoz kell kapcsolódni.
• A vonalak (ívek) végeinek mindig színhelyesen kell érintkezni.
matching colours • A lapkák bármelyik oldalukkal felhasználhatók.
• A „kötelezõ lépés” szabály egy vagy több további lapka elhelyezését igényelheti egy lépésben.

A kötelezõ lépés szabály:

Ha az elhelyezett lapka olyan üres helyet alakít ki, melyet azonos színek határolnak, akkor az éppen soron levõ játékosnak erre a helyre IS tenni kell egy lapkát. A kötelezõ lépés önmagában is eredményezhet további kötelezõ helyet, amit szintén fel kell tölteni lapkával. Egy játékos kötelezõ lépései addig tartanak, amíg fel nem tölti az összes kötelezõ helyet. Ekkor a Trax csak olyan üres helyeket tartalmaz, melyek vagy csak egy oldalról határolt helyek vagy két oldalról határoltak, de oda különbözõ színû vonalak vezetnek.

forced and not forced spaces

Kötelezõ hely -- Nem kötelezõ hely

Tiltott lépés:

Ha egy lépést követõen olyan kötelezõ lépések következnek, melyek három (esetleg négy) oldalról azonos színekkel határolnak egy helyet, akkor az egész lépéssorozat tiltott és az eredeti lépés helyett mást kell lépni.

LIMITÁLT TRAX (8x8-as)
Ebben a Trax játékváltozatban a lapkák egy 8x8-as (8 oszlop és ugyanennyi sor) területen belül helyezhetõk el. Ha a Trax eléri ezt a méretet, a lapkák csak e területen belül helyezhetõk el addig, amíg valamelyik játékos nyer. Abban az esetben, ha a játékosok e területen az összes szabályosan elhelyezhetõ lapkát felhasználták és nem született gyõztes, a játék döntetlen eredménnyel ér véget.

A VILÁG LEGHOSSZABB TRAX JÁTSZMÁJA
A Trax egyik egyedülálló tulajdonsága az a lehetõség, hogy végtelen hosszan játszható. Ez elvileg azért lehetséges, mert a Trax nincs behatárolva a játéktér méretei által. Azonban a gyakorlatban az eddig játszott leghosszabb játék 87 lépésbõl állt. A játék megtekinthetõ a www.traxgame.com oldalon.

Ha szeretnél néhány trükköt megtanulni hogy nyerhetsz könnyebben, kattints ide

További részleteket a Trax játékhoz tartozó illusztrált szabályfüzetben olvashatsz